ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
Search

Агресивно поведение на децата в предучилищна възраст

Трепка Славова - детски психолог, Пловдив / Блог  / Агресивно поведение на децата в предучилищна възраст

Агресивно поведение на децата в предучилищна възраст

Когато дете в предучилищна възраст се замахва към майка си или бута връстник около детската площадка, той не си поставя целта да навреди. Агресивното му поведение е средство за постигане на целта (получаване на желаната играчка или привличане на вниманието към себе си). В психологията този вид агресия се нарича инструментална.

Важно е родителите да разберат това, както и факта, че детето в предучилищна възраст има ниско ниво на самоконтрол. Ето защо, когато 3-годишно дете в отговор на желанието си да има нова количка и в момента чуе строгото „не“ на майка си, той може да изрази гнева си с удар. Задачата на родителите е да научат детето си как да се справя с дразненето и да го изразяват по разумни и приемливи начини.

Как да го направя?

Детският психолог съветва:

– В момента, когато детето замахне към вас за удар – блокирайте го (спрете малката ръчичка). Не позволявайте на детето ви да ви удари.

– В утвърдителната форма назовете усещането на детето: „Ти си ядосан“, „Това те обижда“ и т.н.

– Спокойно, кратко, но сериозно, кажете, че хората не могат да бъдат бити, боли.

– Веднага предложете алтернатива. Например, дете може да бие възглавница или боксова круша, да чука с крак или да скъса вестник.

По този начин правите две важни неща за детето:

Учите го как да реагира (изрази) гнева си по приемлив начин, който е безопасен за него и за другите.

Развивате способността му да разпознава собствените си емоции и чувствата на другите хора.

Не по-малко важно е разбирането, че ако в такива моменти родителите правят груби, агресивни изявления или физически прояви на агресия, работата с прояви на агресия у дете ще загуби своята сила и ще стане безсмислена.

Leave a Reply