ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
Search

Нарушение на съня

Нарушение на съня

Много родители често се събуждат през нощта от плача на детето си. Това е един от трудните етапи на родителството, но е задължителен етап, както много други. Невинаги плачът на детето е признак, че сънят му е нарушен. Често се случва детето да не спи добре по други причини. Във всеки случай на този проблем трябва да се обърне сериозно внимание, защото може да причини други проблеми. Проблемът със съня при дете може да бъде не само в най-ранна възраст, но и при възрастни хора. Този проблем може да продължи чак до юношеството.

Причините за нарушенията на съня могат да бъдат различни, както физически фактори, така и психични проблеми. Физическите фактори включват всяка физическа болка или дискомфорт на детето. Психологическите проблеми включват: депресия, страх, безпокойство, паника и други психични проблеми. За разлика от по-големите деца, бебетата и малките не могат да кажат причината за лошия си сън. Често те започват да плачат, като по този начин показват, че не могат да спят. Също така по външни признаци можете да разберете, че бебето не спи добре. Тези проблеми включват: лош апетит, лош външен вид, раздразнителност, торбички под очите и сънливост.

Как да се справим с нарушение на съня при детето? Разбира се, можете сами да опитате различни методи за предотвратяване на безсънието при детето, но ако случаят е тежък, по-добре е да се свържете с детски психиатър. Как да подобрим качеството на съня на детето у дома? Ако детето ви си ляга на обяд и не спи добре през нощта, можете да опитате да не го слагате да спи на обяд. Ако ефектът е положителен, тогава е по-добре да го оставите да спи през нощта. Друг важен фактор за качеството на съня на детето е то да спи по едно и също време. Ако слагате детето си да спи в 21 часа, то трябва да го слагате всеки ден по едно и също време. Ако поставите детето в леглото, опитайте се да не вдигате шум и да си лягате по едно и също време. Когато детето види, че не спите, то също не иска да спи. Също така трябва да избягвате различни дразнители преди лягане. Без игри, без активни движения 2 часа преди лягане. Тялото на детето трябва да е спокойно, за да спи добре през нощта.

Leave a Reply