ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
Search

Ниско самочувствие и неговите признаци

Трепка Славова - детски психолог, Пловдив / Блог  / Ниско самочувствие и неговите признаци

Ниско самочувствие и неговите признаци

За да се чувствате комфортно в нашия бързо променящ се свят, трябва да имате не само физическо, но и психологическо здраве. Самочувствието е от съществено значение за психологическото оцеляване. Обществото поставя все по – високи изисквания към човек: бъди успешен, направи всичко, стреми се да бъдеш първи … Натовареният график на работа, учене или проблеми в личния ти живот са сами по себе си стрес, който не е лесно да се издържи , но хората с ниско самочувствие и съмнение в себе си са много по-трудни за справяне с тези сложности. Без известна степен на самочувствие животът може да бъде изключително болезнен, защото много основни нужди не са задоволени.

Но какво е това ниско самочувствие? Какви са неговите признаци? Нека разгледаме по – отблизо. Самочувствието е начинът, по който човек оценява себе си, своя възглед за своите действия, външен вид, интелектуални и професионални способности. Адекватното и положително самочувствие е чувство за собствена стойност, значимост и достойнство. Човек, чието самочувствие е наред, е уверен в себе си, искрено се гордее със заслугите и успехите си и не счита грешките и недостатъците за „катастрофа“, а ги коригира навреме. Често мотото на самоуверените хора става фразата: „Мога!“ или „Ще успея!“

Човек с ниско самочувствие, напротив, изпитва съмнение в себе си, съмнява се в правилността на действията си, неговата привлекателност или интелигентност. Ниското самочувствие пречи на кариерното развитие, създаването на семейство, хармоничната комуникация и креативността. Ниското самочувствие е източник на постоянни съмнения и вътрешни конфликти. Понякога човек може да не осъзнава, че има ниско самочувствие, основните признаци на което са:

липса на самочувствие и чести съмнения относно компетентността, красотата, ценността, понякога достигащи нивото на обсесивно-компулсивно разстройство.

отлагане на важни и трудни неща „за по-късно“: човек с ниско самочувствие не смее да поиска повишение от началниците си или да направи предложение на любимата си, защото го е страх да не бъде отхвърлен или да му откажат.

проблеми в отношенията: човек, който не се цени, може да се поколебае да започне връзка, или да бъде във връзка, която не го удовлетворява, страхува се да ги прекъсне, защото се съмнява в своята привлекателност, значимост, смята, че не може да намери друг партньор.

психосоматични признаци: рязко повишаване на налягането по време на труден разговор, бледност или зачервяване на кожата, треперене на ръцете, повишена сърдечна честота и изпотяване. По правило всички тези телесни прояви на съмнение в себе си само засилват ниското самочувствие, чувството за вина и срама.

негативни мисли, придружаващи всяко вземане на решение: „Страх ме е! Всички ще видят срама ми! Нищо няма да излезе, няма да мога да се справя … ”. В резултат – изолация, нерешителност и усещане за тотален провал и лош късмет.

Ако сред тези признаци на ниско самочувствие сте открили повече от три, които имате, струва си да се свържете с психолог, който да се справи с проблема в самото начало. Такива области на психотерапията като наративна терапия, когнитивна психотерапия, системна семейна психотерапия могат да повишат и да възстановят самочувствието. Търсейки помощ от психолог, вие правите решителна крачка към промяна.

Leave a Reply