ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
Search

Умения, които детето трябва да развие, за да гарантира безопасността си

Трепка Славова - детски психолог, Пловдив / Блог  / Умения, които детето трябва да развие, за да гарантира безопасността си

Умения, които детето трябва да развие, за да гарантира безопасността си

1. Научете детето си на здрава критичност.

Обикновено детето счита възрастния човек за авторитет и се доверява на действията му. Затова е важно да се обясни на детето, че хората са различни. На външен вид чичкото е добър, предлага играчка/бонбон, но може да бъде престъпник. А момчето, което ще го поръси с пясък на детската площадка, може да остане приятел за цял живот.

Въоръжете детето си със знания, които ще му помогнат да различи подозрителното поведение на непознати, като тези които:
– молят за помощ от детето
– искат от него всякаква лична информация
– предлагат да го почерпят с някакъв деликатес
– убеждават го, че родителите му са го помолили да направи нещо (например да заведе детето у дома) и т. н.

 

2. Научете детето си да казва „не“.

Децата, като правило, са много отзивчиви и се чувстват неудобно в ситуации, когато действията им може да изглеждат неучтиви („какво ще си помислят за теб хората“, „възрастните трябва да се слушат“ – това са нашите автоматични фрази, които често казваме на децата си). Важно е да се обясни на детето, че спокойно може да каже „не“ на непознат възрастен в момент, когато този възрастен го накара да направи нещо, което го кара да се чувства застрашено. Дори е необходимо да каже „не“ Детето трябва да знае, че безопасността е по-важна от приличието.

За по-добро усвояване на информация, проигравайте с детето възможни опасни ситуации и се уверете, че то знае как да действа правилно.

 

3. Научете детето си да поиска помощ.

От най-ранна възраст учим децата да се „държат прилично „, да не крещят на обществени места, да бъдат силни и смели. Затова, често им е изключително трудно да потърсят помощ в момент на опасност. Задачата на родителя е да обясни на детето, че при спешна ситуация то трябва да привлича възможно най-много внимание и да не се срамува да крещи силно. Всяко дете трябва да знае към кого може да се обърне за помощ в детска градина, училището, метрото, на улицата, ако родителите му не са наблизо. И също така трябва да запомни наизуст номера за спешни помощ и най-близките роднини.

 

4. Научете детето си да знае и уважава своите граници.

За по-голяма яснота можете да използвате „кръговете на общуване“.

Кръгове на общуване:

– непознати
– полицаи, лекари, учители
– познати
– приятели
– семейство
– Аз, лично пространство

Поканете детето си да го разгледате и заедно обсъдете границите на това, което е приемливо във всеки сектор. Например сектор 1 „Аз, лично пространство“. Тук всяко дете трябва да бъде информирано, че тялото му принадлежи само на него и че е недопустимо непознатите да го докосват.

5. Научете детето си да споделя своите чувства и преживявания с близки.

Всяко дете трябва да знае, че ако му се случи нещо, което го тревожи и предизвиква смесени чувства, то може да каже на близък за него човек, без да се страхува от осъждане, оценки, наказание, а по-скоро да знае, че ще получи подкрепа, т.е. помощ и ако е необходимо, защита.

Leave a Reply