ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
Search

Детето не помага в къщи, защо това зависи от родителите

Трепка Славова - детски психолог, Пловдив / Блог  / Детето не помага в къщи, защо това зависи от родителите

Детето не помага в къщи, защо това зависи от родителите

Защо децата в някои семейства помагат на родителите си в домакинската работа, докато в други изобщо не искат да правят това? Колкото и да е странно това зависи само от родителите. Много от тях несъзнателно допускат грешки във възпитанието, поради което децата не искат да помогнат.

Какви грешки допускат родителите, след които помощ определено не може да се чака.

Дали детето ще помага с удоволствие, или ще бяга от всяка молба на родителите като от огън, зависи от възпитанието и начина на взаимодействие с него. Много хора се оплакват от децата си, наричайки ги „мързеливи и безсъвестни“. Но е важно да разгледаме ситуацията от другата страна. Възрастните толкова свикват да критикуват децата, че напълно забравят за поощренията.

Ако детето не е направило нещо или не се е справило добре с нещо, то веднага получава критика.

И когато се опитва да помогне, то не вижда никаква реакция от страна на родителите си, освен че често чува критика.

Стандартна ситуация: детето решава да измие чиниите след вечеря и вместо похвала чува: „не се мие по този начин“, „мий по-хубаво“, „ще трябва да мия след теб“.

Ето как след няколко минути майката или бащата могат да „потушат“ инициативата на детето и това е само една ежедневна ситуация. След такава реакция дали детето ще прояви инициатива да помага? Отговорът е очевиден. Друг момент във възпитанието е, че често родителите не се доверяват и не поверяват на децата задачи. Така не се развиват неговите умения. Разбира се, за мама е по-лесно да вземе и да направи всичко сама, това е по-бързо и по-качествено, отколкото да се заеме и да учи детето как се почиства, как се готви и как да се научи на други полезни умения. В този случай детето не се чувства необходимо, полезно, независимо и способно, поради което дори няма да иска да поеме обичайното дейности. Струва ли си тогава да се оплаквате, че не ви помагат?

Как ще научите детето си да помага в къщата?

Осъзнаването, че нежеланието на детето да помогне е резултат от възпитанието, е вече половин успех. Остава да разберем как да действаме, за да коригираме ситуацията или да я предотвратим в бъдеще.

Ангажирайте детето си с домакински задължения чрез игра.

Например можете да организирате импровизирано готварско шоу и да научите детето си как да готви ястие или да замеси тесто и т.н. Необходимо е да покажете на детето всички подробности с търпение, без викове и критики. Това е рутина за вас, която изпълнявате автоматично, а детето научава нови неща. Начинът на протичане на този процес ще зависи от това дали то иска да продължи да участва в ежедневните семейни дела или ще разбере, че в това няма нищо положително и ще откаже да помогне.

Подкрепете инициативата на детето.

Всяко желание на детето да направи нещо самостоятелно в къщата трябва да бъде подкрепяно. В същото време не е нужно да го критикувате за грешките, а напротив – да го насърчавате и внимателно да го напътствате.

Дайте на детето си повече независимост.

Дори не знаете колко много могат да направят децата. Да, не всичко ще се получи от първия път, но всички ние някога сме се учили да правим всички тези неща. След като преосмислите подхода си към възпитанието, можете лесно да приучите децата да помагат у дома, освен това те самите ще се радват от това да помогнат на родителите си.

Leave a Reply