ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
Search

Какво да използваме вместо наказание?

Трепка Славова - детски психолог, Пловдив / Блог  / Какво да използваме вместо наказание?

Какво да използваме вместо наказание?

Вместо наказание, можете да използвате тренировъчен и уважителен подход, наречен последствия от действието.

Тук не става въпрос за тормоз или контролиране на детето от позиция на сила, а за учене.

 

Детският психолог съветва:

1. Кажете на детето си какво поведение очаквате от него в тази ситуация, възможно най-конкретно.

„Дръжте се прилично“ за детето не означава нищо. Много деца просто не знаят или не разбират напълно какво искат от тях и какво точно означава прилично. Често чуват от нас как НЕ Е НЕОБХОДИМО да се държим, но КАК Е НЕОБХОДИМО – ние не обясняваме, вярвайки, че то самото ще се досети.

2. Кажете на детето си, че има избор.

То може да се държи така, както Вие го молите, а това е така както ще бъде по-добре и по-правилно при дадените обстоятелства за него и другите, и в този случай всичко ще се оправи, всички ще са доволни. Или, ако то избере нежелан вариант на поведение, тогава ще има определени последици. Обяснете какви ще са последиците. Важно е те да са ясни, конкретни, не обидни и не унизителни, и най-важното логично свързани с нежеланото поведение на детето.

3. Не говорете заплашително, а спокойно.

Информирайте детето за желаното поведение и последствията след нежеланото. Когато няма заплахи, крясъци, натиск, по-лесно е детето да ви чуе, да Ви разбере, да помисли, претегли и да се съгласи с това, което искате от него. В крайна сметка децата често се съпротивляват, когато чувстват, че са притискани, принуждавани от искания за безусловно подчинение. И ако детето се е държало нежелано, последствията, за които сте предупредили, ще се случат.

Leave a Reply