ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
Search

Ако детето се е свързало с лоша компания

Трепка Славова - детски психолог, Пловдив / Блог  / Ако детето се е свързало с лоша компания

Ако детето се е свързало с лоша компания

Спокойното и послушно дете започна ли да се променя, забавя ли се след училище, има ли тайни от вас? Или може би е иска да си направи татуировка и да не ходи на училище? Най-вероятно има нови приятели, чието влияние върху него може да не е твърде положително.

Какви промени в поведението на детето могат да подскажат на родителите, че нещо се обърква и то е под влиянието на съмнителна компания?

Всякакви контрастни изменения могат да са повод родителите да станат по-бдителни или да са по-внимателни към детето си. Да демонстрират пред него откритост и готовност за обсъждане на проблеми. Детето не е в състояние да скрие всичко за себе си. По един или друг начин то дава да се разбере, че в живота му има промени. И когато родителите са нащрек и са внимателни към него – разбират, когато нещо се обърка. Особено важно е да бъдете чувствителни към подрастващите.

Явни причини, подсказващи проблеми

Внезапни промени в поведението. Общителното дете изведнъж става затворено, тихо и спокойно – агресивно и необуздано. – Драматични промени в средата на детето, неговите приятели, интереси, стил на облекло.
Ако детето започн
е да прекарва повече време извън дома, това може да означава, че има нови приятели. Разбира се, не е необходимо тази компания да е „лоша“, но е важно родителите да бъдат внимателни и да проявяват интерес.
Сериозна аларма е
изчезването на пари или вещи от дома. Не е необходимо самият тинейджър да взема парите или нещата. Може би той е поканил някого у дома и скрива от вас, че има гости. Във всеки случай трябва да обърнете внимание на това.
Ясна промяна в
успеха, отсъствия в училище, рязко отказване да посещава любимите му кръжоци, секции.
Детето е апати
чно, депресирано, често е тревожно, прикрито и нервно, когато разговаря с вас, прекарва цялото си време в уединение.

 

По какви причини едно примерно дете може да се заинтересува, да общува с „лоша компания“?

По-често отношенията със съмнителни компании се срещат в преходна възраст, тъй като през този период становището на връстници и принадлежност към която и да е група става значимо.

Групата е полезно пространство за тинейджър, защото можете да научи от връстниците си, че е харесвано, да повиши самочувствието си.

Тук децата преминават през всички етапи: от присъединяване към група до лидерство, научава се да защитава мнението си, да защитава слабите. Важно е да премине през всичко това, за да се научи как да се чувства хармонично в обществото, да установява контакти. За съжаление, групите не винаги са социално приемливи.

 

Защо децата от проспериращо семейство завършват в компанията на„ трудни “тинейджъри?

Да видим: кого децата търсят като приятели? Всичко е много просто: подрастващите избират подобна компания, където децата имат подобно възпитание, хобита, интереси. Групите се формират по подобен начин.

За да се присъедините към която и да е група, трябва да сте сходни с другите й членове: това може да бъде използването на специален жаргон или носенето на предизвикателни дрехи, татуировки. Например тинейджър, който иска да стане член на група непълнолетни престъпници, трябва да извърши кражба.

Един примерен тинейджър, който има родителска подкрепа и емоционален контакт, чувства грижата и любовта на родителите си, се интересува от общуване с компания, в която момчетата са му близки по дух. Добре е, ако децата намерят своето хоби.

Ако заедно с липсата на качествена комуникация в семейството няма хоби, децата запълват празнотата отвън. Решението на детето, че тази конкретна компания е подходяща за него, където пият бира, пушат, псуват, е сигнал, че в семейните отношения има пукнатина, ценностите са унищожени и не се намират нови. Нещо се обърка и трябва да потърсите проблема, установявайки доверителни отношения в семейството, добра комуникация, съвместно търсене на хобита, обяснения как работи светът, какво е добро и зло.

Връзките с родителите влияят върху това как тинейджърите изграждат отношения с връстниците. Децата, които имат доверителни отношения с родителите си, са уверени в себе си и е по-малко вероятно да влязат в „лоша компания“. Следователно, когато трябва да вземат някои решения, те се ръководят преди всичко от мнението на своите родители.

Децата от семейства с авторитарен стил на възпитание и с примирение (липса на какъвто и да е контрол, безразличие,) могат да попаднат в „лоша компания“. Често в тези компании има деца с ниска самооценка или патологичен нарцисизъм, чиито родители не са много заинтересовани от тях.

 

Как тинейджърите са обект на влияние на други хора?

Колкото по-ниско е самочувствието на детето, толкова повече е подложено на влиянието на другите.
Въпросът за самочувствието е много
важен в юношеството. Това се дължи на физиологичното, хормонално преструктуриране на организма и с изместване на фокуса на властта (от родители към връстници). Важно е родителите на подрастващите да разберат това – както и факта, че връзката им със собственото им дете влияе върху неговата самооценка.

Така при строги, но последователни родители, които се грижат за децата си и проявяват интерес към тях, детето често има висока самооценка. Тинейджърите с ниска самооценка са уязвими, тревожни и в резултат на това са по-предразположени към влиянието на други хора. Трудно им е да отстояват себе си, да защитават своите убеждения или гледна точка. Много е лесно на такива деца се насаждат всякакви идеи, те са лесни за управление и манипулиране.

Какво трябва да направят родителите в тази ситуация? Необходимо ли е да се обяснява на децата, че подобно „приятелство” няма да завърши с добро?

 

Детският психолог съветва:

Определено е необходимо да поговорите с детето, да установите контакт и да реформирате неговите ценности. Но разговорът трябва да се гради на доверие, а не да бъде авторитарен (като „и да не те виждам повече в тази компания!“).
Трябва да говорите с децата чрез „
Аз-съобщения“. Не „как би могъл да направиш това?“, Но „притеснявам се, че закъсняваш“ или „притеснявам се, че изобщо не познавам приятелите ти.“ Искрено споделяйте чувствата си с детето си.
Важно е да бъдете внимателни, разбирайки
детето, да разберете какво го мотивира. Иска ли то да бъде като всички останали, или е водено от чувството на страх? Или е търсене на силни емоции, адреналин или просто интерес, например, да опита алкохол? Попитайте го какво иска, ако му е удобно в тази група, какво му харесва там, би ли искал да има други приятели.

Помогнете на детето си да намери здравословна алтернатива, която да замени срещите в „лошата компания“: фитнес, курсове, тинейджърски обучения, хоби. Всичко това ще му позволи да попадне в друг кръг на общуване, където детето ще може да види разликата в ценностите на нови и стари приятели.

Ако детето е в „лоша компания“, това често означава, че не може да намери добра. Помогнете му с това.
Когато разберете причините, поради които детето се е забъркало с „лошата компания“, тогава ще можете да намерите съвместно решение на този проблем. Ако не откриете мотивите на детето, не намерите с него контакт,а просто го преместете в друго училище, друг район – промени едва ли ще настъпят.

 

Как да научим децата да казват „не“ на връстниците си?

Тинейджърите са зависими от мнението на своите връстници, страхуват се да станат обект на подигравки и присмех, ако престанат, например, да общуват с децата от лошата компания. За да кажат „не“ или „не ми е интересно“, са нужни смелост, увереност и подкрепа.

За да научите детето да казва „не“, е необходимо да му се даде възможност да говори за това, което не му харесва, за това, което не е съгласно, да говори от първо лице и, което е важно, да аргументира отказа си.
Това ще му помогне да разбере себе си, ще го направи по-силен и по-зрял, психологически устойчив на влиянието на околната среда. Важно е да се каже, че то е чут
о и разбрано, но в семейството има правила, които трябва да се спазват

Има ли работещи начини да предпазите дете от лоша компания?


Най-сигурният и най-ефективен начин да защитите дете от лоша компания са близките дове
рителни семейни отношения. Също така :
– подкрепата, от която един
тинейджър се нуждае толкова много от своето хаотично самочувствие;
– правила и ограничения, които дават на детето ви чувство на сигурност и чувство на любов;
– организация на свободното време на
тинейджъра според неговата възраст, хобита и интереси.

Сериозна грешка на родителите е премахването на всички ограничения твърде рано, прекалено либералното отношение към детето или, твърде авторитарният стил на възпитание, когато желанията и плановете на детето нямат смисъл. Важно е да намерите златната среда!


Дете, което е в „лоша компания“, често има проблеми със самочувствието и семейните отношения, както и с трудностите в общуването. За съжаление, възрастните обикновено се обръщат към специалисти само когато ситуацията вече е извън контрол. Важно е да бъдете внимателни и да се обърнете за помощ при първите тревожни
симптоми.

Leave a Reply