ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
Search

Как да се справим с хиперактивните деца?

Трепка Славова - детски психолог, Пловдив / Блог  / Как да се справим с хиперактивните деца?

Как да се справим с хиперактивните деца?

Децата с хиперактивност се характеризират с това, че имат проблеми с концентрацията, да запомнят важна информация. Това не е тяхна вина, това е характеристика на нервната система. Как да се справим с такива деца?

 

Детският психолог съветва:

 

Разберете детето си

В детската градина детето неизменно има проблеми: с връстници, с възпитатели, с учители. Трябва да разберете, че тук детето обикновено има една от двете форми на поведение. Той или категорично отказва да изпълни задачата, или през цялото време на урока се разсейва или се занимава с провокиране на други деца. Ето защо е по-добре педагогът да не настанява хиперактивното дете присъства на урока заедно с другите деца, то няма да седи и да изработва лодката. Трябва да му дадете индивидуална задача, свързана с движение. Оставете го да мете пода или да избърше первазите.

Като цяло за деца с хиперактивен синдром не е подходящо да посещават детски градини, където групите работят както в училище. По-добре е да ги запишете в групи, където всичко протича в игрова версия и самата ситуация е много активна.

 

Постоянство

Всички занимания с такива деца трябва да се провеждат редовно. Хлапето трябва да знае кой ден и по кое време ще се занимават с него. Тогава в мозъка ще се изгради условен рефлекс.

Направете уроците кратки, детето просто няма да може да се концентрира дълго време. Нека бъдат за 5-15 минути, няколко пъти на ден, винаги по едно и също време.

 

Мобилност

Не насилвайте неспокойното дете да седи неподвижно в клас, разберете, че за него това е просто нереалистично. Нека си дърпа ухото, само да се концентрират върху Вас, а не върху ухото. Ако нещо не се получи, не започвайте да крещите, подкрепете детето. Не е виновно, че е родено с този тип нервна система. Чрез пробване ще откриете времето, когато детето е най-стабилно психически. Занимавайте се през тези часове. Редовно!

 

Мотивирайте

Ако детето се интересува от нещо, дайте му за част от информацията, не давайте цялата информация наведнъж. Докато интересът продължава, заедно с нещата, които го интересуват, Вие ще му давате много други полезни неща.

 

Четене

Четенето, следването на сюжета на книга е много по-трудно за едно дете, отколкото просто гледането на анимация. За да се научи да чете, изберете книги с ярки илюстрации. Четете като концентрирате детско внимание върху себе си. Тоест, четете с различна интонация, сменете гласа си, жестикулирайте.

 

Агресия

Агресията може да бъде проява на прекомерен стрес. Трябва да научите детето да се отпуска, то трябва да се научи да наблюдава собственото си състояние. Методи като крещене, разкъсване на вестник, удряне на възглавница и т.н. ще помогнат за облекчаване на агресията. За да го предотвратите, помагат ясна ежедневна рутина, навременна промяна в дейностите и общуването с животни. Дайте на хиперактивното дете костенурка, оставете го да погледне бавните й движения и постепенно да се успокои.

Подхождайки сериозно към проблема с любов към детето си, можете да помогнете на детето си да реши проблемите си. В крайна сметка, ако не го направите вие, най-близките хора, кой тогава?

Leave a Reply