ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
Search

Влияние на връстниците: как да помогнем на детето?

Трепка Славова - детски психолог, Пловдив / Блог  / Влияние на връстниците: как да помогнем на детето?

Влияние на връстниците: как да помогнем на детето?

Влиянието на връстници е нещо естествено. Това е част от процеса на отглеждане. И от него не може да се избяга. Можете обаче да помогнете на детето си да се справи с това.

На първо място, трябва да разберете, че приятелите и опитът за вземане на независими решения са неизменна част от нормалното развитие на детето. Въпреки факта, че изразът „влияние на връстниците“ най-често се използва в отрицателен смисъл, приятелите на детето Ви могат да играят и положителната роля в живота му. Под влияние на приятели детето може да се учи по-добре, да участва в извънкласни дейности, да избягва лоша компания и т.н. В този смисъл „влиянието“ на връстниците може да бъде много полезно.

За съжаление това не винаги е така. Докато децата растат и стават тинейджъри, те често трябва да се сблъскват със ситуации, които са изпълнени със сериозни неприятности. Наличието на наркотици и алкохол, външната привлекателност на различни групи – това са нещата, които все повече притесняват родителите. Въпреки това, има начини да помогнете на детето си да издържи на негативното влияние на връстниците си.

 

Детският психолог съветва:

Прекарвайте повече време заедно

Многобройни проучвания показват, че децата, които са развили близки отношения с родителите, са по-малко податливи на отрицателни влияния, по-уверени в своите способности и способни сами да решават проблеми. Родителската любов и грижи, енергия и време, вложени във Вашето възпитание, ще засилят връзката ви с децата и ще им помогнат да направят правилния избор в трудна ситуация.

Помислете какво обича да прави вашето дете и го направете с него. Колкото повече време прекарвате с детето си, толкова повече то ще споделя с вас какво се случва в живота му и толкова повече ще имате възможност да му повлияете и да му помогнете да устои на негативното влияние на връстниците му.

 

Научете детето си да казва „не“

Научете детето си да казва „не“, да изрази несъгласие и да изразява своето мнение, което е различно от това на останалите, научете го да помага на приятели в нужда. Всичко това е полезно за детето, за да се избегне негативно влияние от страна на връстниците.

 

Слушайте внимателно децата си

Слушайте какво ви казват децата. Отделете време, за да поговорите сърдечно с тях. Особено подходящи за това са вечерните часове, когато всички задачи са завършени, а детето вече е в леглото. Попитайте го как мина денят, какво се случва в живота му. Можете да говорите на вечеря, когато цялото семейство се събере на масата или когато пътувате някъде заедно или се връщате отнякъде.

Важното е как говорите. Задавайте въпроси, но не превръщайте разговора в разпит. Не превръщайте разговора в дълга лекция. Направете така, че детето с лекота да разказва за делата си. Ако то се страхува от вашата реакция, е малко вероятно да разберете за нищо.

Понякога, когато говорят за проблемите си с приятели и съученици, децата умишлено избягват детайлите – страхуват се от вашата реакция. В същото време, изпаднали в трудна ситуация, децата изпитват объркване и дълбоко в душата си, наистина се нуждаят от вашата помощ. Ако спокойно и внимателно слушате, изразявате разбирането си, това ще помогне на детето да ви повери проблемите си.

Връстниците винаги ще оказват влияние върху детето Ви. Понякога положително, а понякога отрицателно. Родителите могат да научат децата си да разпознават негативното влияние от приятели и да не се поддават на него.

 

Leave a Reply