ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
Search

Децата и развода: как да преодолеем кризата

Трепка Славова - детски психолог, Пловдив / Блог  / Децата и развода: как да преодолеем кризата

Децата и развода: как да преодолеем кризата

Разпадането на семейството и разводът, болезнено се отразяват на всички членове в семейството. И бащата, и майката са подложени на стрес, но децата го чувстват особено остро. Дори ако на пръв поглед те не проявят никаква реакция, не бива да се мисли, че те не го преживяват. Не всички деца го показват открито. Виждайки проблеми във връзката на родителите, те подсъзнателно не искат да ги разстроят още повече.

Но родителите често не забелязват състоянието на децата. Те възприемат външното им спокойствие за липса на емоции и се успокояват като мислят, че децата не се притесняват от развод. Не забелязвайки емоциите на децата, родителите значително намаляват техните шансовете за успешно преживяване на този период в живота.

Неспособни да изразят чувствата си, децата ги потискат. В резултат на това могат да бъдат включени такива механизми за защита като изтласкване и отричане. Това от своя страна дава отражение, както в настоящето, така и в бъдещето. Една от проявите може да бъде проблеми в училището, нощно напикаване, агресия, психосоматични заболявания. Затова е важно родителите да разберат: единственият начин децата да преодолеят своята болка и отрицателните емоции е чрез тяхното проявление. В противен случай те ще останат в душата завинаги.

По-далечни последици от развода могат да бъдат:

– проблеми в отношенията с партньор в зряла възраст;
– ниска самооценка или обратно – нарцисизъм;
– желание да се утвърждава за сметка на другите;
– агресия.

Ето защо, дори ако детето не говори за своите емоции, е важно да разбере какви са те. То чувства разочарование, тъга, страх. Живеейки в своя малък свят, децата възприемат семейството и любовта между мама и татко като даденост и нещо непоклатимо. Когато родителите се разделят, този свят се срива.

Децата започват да се страхуват, че:

– те вече няма да виждат един от родителите;
– губят любовта си;
– ще бъде изоставен.

Освен това практиката потвърждава: много деца започват да се обвиняват за развода на родителите си. В резултат на това постепенно те може започнат да се чувстват виновни и да изградят комплекс за малоценност.

Като се вземат предвид всички горепосочени точки, е важно родителите да разберат, че през този период детето особено се нуждае от тяхното внимание, доброта, обич, защита, отговори на много въпроси. И, разбира се, от търпение. Парадоксът е, че, погълнати от собствените си преживявания, родителите може да не обръщат внимание на децата и те няма да получат необходимата подкрепа. Това важи особено за жените, тъй като в повечето от случаите децата остават именно при тях. Чувствайки обида, болка, разочарование, жената се концентрира върху себе си и изпуска детето от поглед.

 

Имам ли нужда от татко?

След острата фаза на развода, когато един от родителите напусне къщата (често бащата), се случва много промени с детето.

Трябва да се разбере: детето е свикнало с факта, че доскоро и двамата родители са били винаги заедно, близко до него. И сега вижда татко само през почивните дни. Това е различна връзка. У детето може да се събуди страх: ами ако следващия път не види баща си? Изведнъж той ще го загуби завинаги?

Страхът може да се прояви във факта, че дете след среща с баща си може да бъде капризно, разстроено, сълзливо, недобросъвестно и да откаже да учи. Виждайки това поведение, жените са склонни да мислят, че комуникацията с другия родител е лоша за детето. Следователно те могат да се противопоставят на това. Важно е да се разбере: наистина ли е лошо за детето или просто е удобно за майката, че синът или дъщеря му са послушни и гъвкави, когато не виждат баща си? Или може би се страхува, че бащата ще „отнеме“ любовта на детето си?

Истината е, че детето има нужда от комуникация с баща си, защото за децата той е пример. За момчето – мъжественост и неговата идентификация. За момичето – той е първият мъж в живота й, с когото тя ще сравнява всички останали.

Разбиването на тази връзка може само да потвърди страховете на детето, че ще загуби баща си завинаги. А това да доведе до чувство за несигурност в себе си, вина пред един от родителите.

 

Конфликт на лоялността

Важно е да се изясни на детето, че има право да обича и двамата родители абсолютно свободно. В крайна сметка, колко са случаите, когато бившите съпрузи са във вражда помежду си, а едно дете се страхува да прояви любов към баща си, за да не разстрои майка си и обратно. Това е така нареченият конфликт на лоялност. Детето се втурва между „двата пожара“ и се чувства виновно. То се страхува да не „предаде“ баща си или майка си.

Ситуациите са толкова различни, че е много трудно да ги разберете сами. Ето защо в процеса на развод и последващи ситуации подкрепата на специалист е важна за всички членове на семейството.

За една жена, кабинетът на психолог може да се превърне в място, където тя може да излее своите мъки, болка, разочарование и, следователно, да не ги закача. Тогава може да се разбере как синът или дъщеря му се нуждаят от това. От специалиста и двамата родители могат да получат препоръки какво могат да направят, за да смекчат „удара” от развода. Също така – как да се действа правилно, въз основа на възрастта на детето, с какви думи да се обясни какво се случва. В крайна сметка децата се държат различно: малък може да се разболее, тийнейджър може да се отдалечи.

Leave a Reply