ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
Search

Емоционално-волевата сфера. Емоциите на детето.

Трепка Славова - детски психолог, Пловдив / Блог  / Емоционално-волевата сфера. Емоциите на детето.

Емоционално-волевата сфера. Емоциите на детето.

Много често психологическите проблеми на по-възрастните деца в предучилищна възраст са свързани с недостатъчно развитие на емоционалната и волевата сфера. Това може да се прояви по различни начини. Детето може да бъде агресивно, неспокойно, тревожно, зависимо, негодуващо, конфликтно, несигурно или срамежливо. То може да изпада в истерия, не е в състояние да контролира поведението си или да преодолява трудностите. То може да има проблеми с когнитивните процеси: памет, внимание, мислене или въображение.

Има много фактори, които влияят върху развитието на емоционално-волевата сфера. Това са вътрешни, като наследственост, особености на физическото развитие (как се развива нервната система), и външни – средата, в която се развива детето.

Как можете да помогнете на детето си?

 

Детският психолог съветва:

 

Формулирайте целите ясно и ясно

Съвместните дейности с възрастен с ясна и точна цел са първото нещо, което трябва да се направи, за да се помогне на детето да развие емоционално-волевата сфера. Когато готвите заедно торта или заковавате пирон, или рисувате картина – кажете какво ще получите в резултат, резултатът трябва да е ясен за детето. Това, което правите заедно, трябва да бъде по-трудно от възможностите на детето. Но дотолкова, че детето да може да го изпълни – т.е. не много. Ако няма трудности и всичко е много лесно, тогава детето ще каже: „О, това, не е интересно! “

 

Играйте

Може би най-важното на тази възраст е играта. За предучилищна възраст емоциите регулират дейността на детето. Именно емоциите са тласък за постигане на целта. Играта винаги е забавна и интересна.

Детето трябва да играе всеки ден. И не просто да търкаля коли по пода, а да измисля истории, сюжети. Например как рицар язди, за да спаси принцеса. Игрите не трябва да бъдат компютърни игри в тях няма въображение. Там не е нужно да мислите сами къде ще отидете и какво ще се случи след това.

Събудете интереса на вашето дете и то ще започне да прави много неща самостоятелно. Започнете играта заедно – и след това се отдръпнете. Някои родители четат книга с детето си и след това казват: „Знаеш ли, сега трябва да приготвя супа, чакай, не чети без мен“. Но детето не може да спре, много се интересува какво ще се случи по-нататък – и започва да чете само.

 

Анализирайте случаи и ситуации

Липсата на формиране на емоционално-волевата сфера може да се изрази в това как детето реагира на успехи и неуспехи. Например, едно дете ходи в подготвителна група, където му е възложена домашна. То се подготвя – и сега трябва да каже какво е направило пред всички. Когато му се даде такава възможност, то не може да намери правилните думи и реагира емоционално: пада на пода, крещи, плаче, не може да се овладее и истерията продължава десет минути.

Когато родителите разберат какъв е проблемът на детето, ще бъде полезно да състави приказка с детето. В нея главният герой не би могъл да се справи със сходни задачи, но постепенно той се справя с всички ситуации: първо с лесни, а след това с трудни. Ако има възможност, можете да вземете играчки и да разиграете всичко това в пясъчника, за да може детето ясно да си представи всичко. В идеалния случай, самото дете може да намери изход от ситуацията. Можете да зададете на детето тема или да започнете да разказвате история, чийто край ще трябва да измисли детето. Това е много по-ефективно, отколкото когато то веднага получава крайния резултат.

Важно е да разберете, че развитието е постепенен процес, детето ви ще се нуждае не само от вашата помощ, но и от достатъчно време. Но, повярвайте ми, резултатът няма да закъснее!

Leave a Reply